Stop Wachtwoordhergebruik: 5 essentiële beveiligingstips
In het digitale tijdperk van 2023 blijkt uit de lijst van meest gebruikte wachtwoorden dat veel mensen nog steeds kiezen voor eenvoud en voorspelbaarheid: van ‘password’ tot ‘123456’ en ‘qwerty’. Deze keuzes zijn niet alleen voorspelbaar, maar ook gevaarlijk. Wachtwoordhergebruik is een veelvoorkomend fenomeen, ondanks de risico’s die het met zich meebrengt. Maar waarom is dit zo’n groot probleem?
Je hoeft geen IT-expert te zijn om de basis van cybercriminaliteit te begrijpen. Een veelgebruikte tactiek is het inzetten van wachtwoorden uit datalekken op andere accounts. De reden? Velen hergebruiken hun wachtwoord, waardoor één gelekt wachtwoord toegang kan geven tot meerdere accounts. Dit kan leiden tot afpersing, datalekken of zelfs ransomware-aanvallen.
Interessant is dat 59% van de mensen denkt dat hun accounts veiliger zijn dan die van anderen. Toch blijkt uit onderzoek dat de meest voorkomende kwetsbaarheden liggen in het hergebruik van wachtwoorden, verouderde protocollen en de compromittering van zakelijke e-mails. Dit contrast tussen zelfwaarneming en realiteit is zorgwekkend.
Het SANS Software Security Institute en het LastPass Psychology of Passwords rapport belichten de discrepantie tussen wat mensen denken en doen. Bijvoorbeeld, 45% van de respondenten heeft hun wachtwoorden niet veranderd na een beveiligingsinbreuk. Tegelijkertijd vindt 79% gecompromitteerde wachtwoorden zorgwekkend, en 65% gebruikt nog steeds hetzelfde wachtwoord of kleine variaties daarop.
Vijf cruciale tips voor wachtwoordbeheer:
Tip 1: Gebruik een Wachtwoordmanager
Tools zoals Apple Keychain, 1Password, Dashlane of SafeInCloud helpen bij het creëren en onthouden van sterke, unieke wachtwoorden voor elk account. Elke wachtwoordkluis heeft zijn voor- en nadelen, dus maak gebruik van proefversies om te zien welke het beste bij je past.
Tip 2: Sterke, unieke wachtwoorden:
Elk account moet een uniek wachtwoord hebben dat een mix is van letters, cijfers en symbolen.
Tip 3: Eenmalige wachtwoorden (OTP)
OTP-systemen bieden een mechanisme voor het inloggen op een netwerk of dienst met een uniek wachtwoord dat slechts één keer gebruikt kan worden. In tegenstelling tot statische wachtwoorden, die veel gebruikt en het minst veilig zijn, biedt een OTP extra beveiliging doordat het steeds verandert.
Tip 4: Tweestapsverificatie (MFA)
Voeg een extra beveiligingslaag toe waar mogelijk. Zelfs als je wachtwoord gecompromitteerd is, biedt tweestapsverificatie een extra hindernis voor onbevoegde toegang. Je kan hier bijvoorbeeld Google Authenticator, Authy of Microsoft Authenticator voor gebruiken.
Tip 5: Regelmatige updates
Verander je wachtwoorden regelmatig en vooral na een bekend datalek. Je kan eenvoudig controleren of jouw e-mailadres voorkomt in een datalek via Have I Been Pwned
Door deze praktijken te volgen, versterk je je digitale veiligheid en verminder je de kans op ongewenste toegang tot je persoonlijke en professionele gegevens.