Zambidado

ambidado - Professionele IT-oplossingen logo

Jouw vragen beantwoord binnen 24 uur: Dat is mijn belofte!

Jouw vragen beantwoord binnen 24 uur: Dat is mijn belofte!

Ben ik gehackt?

In het digitale tijdperk waarin we leven, is persoonlijke en financiële informatie voortdurend online. Met een toenemend aantal datalekken is het essentieel om proactief te zijn in het beschermen van je gegevens. Een van de meest nuttige tools hiervoor is “Have I Been Pwned” (HIBP). In deze blog bespreken we hoe HIBP werkt, waarom het belangrijk is om jezelf te controleren, en wat je moet doen als je gegevens gecompromitteerd zijn.

ben ik gehackt

Hoe werkt het?

Have I Been Pwned is een gratis tool ontworpen door de beveiligingsexpert Troy Hunt. Het stelt gebruikers in staat om te controleren of hun persoonlijke gegevens zijn blootgesteld in een van de vele datalekken die regelmatig voorkomen. Door simpelweg je e-mailadres of telefoonnummer in te voeren, doorzoekt HIBP een database van bekende gelekte informatie en laat het je weten of je persoonlijke gegevens ergens zijn aangetroffen.

ben ik gehackt

Als je naar beneden scrolt kan je zien in welke gegevens voorkomen in verschillende datalekken. 

ben ik gehackt

Help! Mijn gegevens zijn gelekt

Indien je gegevens voorkomen in de HIBP resultaten is het noodzaak direct te handelen om verdere schade te voorkomen en je online veiligheid te herstellen. Hier is een stapsgewijs plan om je te helpen reageren:

Wijzig onmiddellijk je wachtwoorden

Als je e-mailadres is gevonden in een datalek, verander dan onmiddellijk het wachtwoord voor die account en andere accounts waar je hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt.

Activeer tweefactorauthenticatie (2FA)

Als je e-mailadres is gevonden in een datalek, verander dan onmiddellijk het wachtwoord voor die account en andere accounts waar je hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt.

Monitor je account(s)

Houd je online accounts, bankrekeningen en creditcardtransacties in  de gaten voor ongeautoriseerde activiteiten. 

Wees waakzaam tegen phishing

In de nasleep van een datalek kunnen je persoonlijke gegevens worden gebruikt voor verfijnde phishing-aanvallen, bekend als ‘spear phishing’ of ‘whaling’. Dergelijke aanvallen zijn niet beperkt tot e-mails; wees alert op verdachte telefoontjes, berichten en zelfs fysieke post.

Gebruik een wachtwoordmanager

Deze kunnen helpen bij het creëren en beheren van sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts.

Het online landschap verandert voortdurend, en het is belangrijk om waakzaam te blijven. Tools zoals Have I Been Pwned bieden een waardevolle service door gebruikers te informeren over potentiële bedreigingen voor hun online veiligheid. Door regelmatig je status te controleren en de juiste stappen te ondernemen als je gegevens zijn gecompromitteerd, kun je een actieve rol spelen in het beschermen van je digitale leven. Wees proactief en blijf veilig!